Header

Giro 2025 - Overzicht van alle etappes

Bij het samenstellen van je team is er altijd de nodige aandacht voor de renners, maar wellicht nog belangrijker is: over welk parcours gaan zij drie weken fietsen? Laten we de etappekaartjes erbij pakken en alvast vooruitblikken wat voor soort type renners kans maken op de ritzege.

Etappe 1

1

De openingsetappe van de Giro begint met een eerste serieuze klim: 13,5 kilometer aan 5,2%. Hier zullen vooral de minder goed klimmende sprinters moeite hebben om het peloton te volgen. De echte spanning volgt echter pas in de finale, met twee passages over de Surrel (4,9 km aan 5,4%). Deze klim opent pittig met een kilometer aan 8,1%, vlakt daarna af (2%) en kent nog drie slotkilometers rond de 5%.

Na de laatste passage over de Surrel resten er nog 12 kilometer tot de finish. De eerste 7 kilometer gaan in dalende lijn vol bochten, waarna de renners Tirana binnenrijden. De laatste 5 kilometer lopen over brede, rechte wegen, wat het lastig maakt voor een aanvaller om uit het zicht te blijven.

Met wat fantasie doet de finale denken aan de Poggio na 280 kilometer in Milaan-Sanremo, al is de Surrel wat langer en steiler. In de laatste Milaan-Sanremo eindigden Kaden Groves, Mads Pedersen en Olav Kooij respectievelijk als vijfde, zevende en achtste achter het elitegroepje van Van der Poel, Pogacar en Ganna. Aangezien die toppers deze keer ontbreken, zullen deze sterk klimmende sprinters, waar Wout van Aert ook toe behoort, al het roze ruiken.

Advies: sterke sprinters

Etappe 2

2

De tijdrit van 13,7 kilometer dwars door Tirana kent na 6,5 kilometer een geleidelijke beklimming van 1,2 kilometer aan 5,7%. Deze col van de vierde categorie loopt over een rechte weg zonder al te veel bochten waardoor er nog gewoon op de grote molen doorgemaalt kan worden. Enige techniek is wel vereist voor de elf negentig graden bochten en twee U-turns, maar de afstand is net genoeg voor de tijdritspecialisten om het verschil te maken. De sprinters Mads Pedersen en Wout van Aert beschikken beiden over een goede tijdrit en zouden wellicht een gooi kunnen doen naar het veroveren of verdedigen van de roze trui. Je kan ze daarom prima opstellen naast je tijdritspecialisten en klassementsmannen.

Advies: tijdrijders

Etappe 3

3

In de laatste dag in Albanië zal het vooral de vraag zijn welke renners de Qafa e Llogarasë gaan overleven. De beklimming van 10,7 kilometer aan 7,4% is behoorlijk pittig te noemen. Toch hoeven we van de klassementsmannen geen slotoffensief te verwachten, want op de top van de berg is het nog ruim veertig kilometer naar de finish.

Gezien de klimvorm van Mads Pedersen in Parijs - Nice, waar hij bij een slotbeklimming van 7,3 kilometer aan 7% de klassementsmannen Matteo Jorgenson en João Almeida kon volgen, zal hij hier het verlies binnen de perken weten te houden. Ook Wout van Aert, die als virtuele bergkoning de laatste Vuelta verliet in etappe 16, zien wij hier meedoen om de dagzege. Maar dat is in het scenario dat het peloton als eerste de finish zal bereiken. Mocht de drager van de roze trui geen problemen hebben om de trui te verliezen, kunnen hier ook de aanvallers al vrij spel krijgen.

Advies: mix van sterk(st)e sprinters, aanvallers en klassementsmannen met goed eindschot.

Etappe 4

4

In de vierde etappe zijn de echte sprinters aan zet. Deze etappe kent geen obstakels en dus doe je er goed aan om al je sprinters op te stellen. Voor deze etappe zijn ook de meeste punten te verdienen in het puntenklassement, dus houd er rekening mee dat de puntentrui na etappe 4 van schouders kan wisselen.

Advies: al je sprinters

Etappe 5

5

Deze etappe kent een lastige finale, want op dertig kilometer van de streep ligt er een korte beklimming van 2,9 kilometer aan 8,4% die aan het begin stroken van rond en over de 10% heeft. Daarna is het heuvelachtige stuk lastig te controleren. Naar finishplaats Matera is het 5,6 kilometer aan 4,5% en in de laatste 2,5 kilometer ligt er een strook van 700 meter aan 8,6%. De laatste twee kilometers zijn dan wel weer vlak. Al met al verwachten wij een chaotische finale, waarin enkele sterke sprinters en punchers zullen vechten om de etappewinst.

Advies: sprinters en punchers

Etappe 6

6

De lange etappe (228 kilometer) naar Napoli kent de nodige hoogtemeters, maar zal hoogstwaarschijnlijk in een sprint eindigen. Met de beklimmingen, waarvan de top na 57 en 145 kilometer bereikt worden, zal niet het verschil gemaakt kunnen worden. Na de laatste beklimming volgen er nog 70 vlakke kilometers.

Advies: al je sprinters

Etappe 7

7

Het heeft een week geduurd, maar in etappe 7 kan je met alle zekerheid al je klassementsmannen opstellen. In een etappe met een finish bergop (11,9 km aan 5,6%) gaan de benen getest worden. Het laatste gedeelte van 2,6 km aan 9,1% biedt de sterke klimmers de gelegenheid om het verschil te maken.

Advies: klassementsmannen en aanvallende klimmers

Etappe 8

8

Na de 7e etappe zullen veel renners, bewust of onbewust, op achterstand gereden zijn. Zij zullen vandaag met rood omcirkeld hebben om ten aanval te trekken en zullen hiervoor de ruimte krijgen. De etappe wordt gesplitst door een berg van de eerste categorie en dus moeten jouw aanvallers wel kunnen klimmen. De lastige heuvelachtige finale, met een steile strook van 800 meter aan 8,1%, is ideaal voor de renners die in de heuvelklassiekers schitteren.

Advies: aanvallers

Etappe 9

9

In de Strade Bianche-rit verwachten we tweemaal koers. Voor de etappezege én voor het klassement. De renners die goed presteren in Strade Bianche stel je hier natuurlijk als eerste op, maar de klassementsmannen zullen hier elkaar ook uit de tent gaan lokken. Er wordt een gedeelte van het middenstuk plus de laatste 5 kilometer van Strade Bianche afgelegd, maar de lastigste stukken uit de eendagskoers zoals Monte Sante Marie en Tolfe zijn achterwege gelaten.

Advies: klassieke renners en klassementsmannen

Etappe 10

10

De tijdrit van 29 kilometer kent weinig hoogtemeters, maar wel een korte technische afdaling met 4 haarspeldbochten. Tussen Lucca en Pisa is het de grote molen draaien, in de steden zelf zijn er nog wel enkele bochten, waarvan de meeste in de eerste kilometers in startplaats Lucca. 

Advies: tijdrijders

Etappe 11

11

Veel hoogtemeters, geen finish bergop. Dat klinkt als muziek in de oren voor de aanvallers. De Alpe San Pellegrino van de eerste categorie zal orde scheppen in het peloton, maar het vervolg is niet lastig genoeg om de klassementsmannen daar echt uit te dagen. Met twee resterende beklimmingen waarvan de stijgingspercentages niet ver boven de 5% uitkomen, lijkt dit voor de aanvallers. Een aanvallend ingestelde klassementsman zal die laatste beklimming, waarvan de top op slechts 4 kilometer van de streep ligt, kunnen gebruiken om nog enkele seconden voor de groep der favorieten te eindigen. 

Advies: aanvallers en klassementsmannen met sterk eindschot

Etappe 12

12

In het heuvelachtige eerste deel van de etappe is het zaak voor het peloton om kalm te blijven en de vluchters binnen handbereik te houden. Dankzij de laatste 70 vlakke kilometers is er alle ruimte om het gat geleidelijk te dichten, wat de kans op een massasprint in Viadana groot maakt.

Advies: al je sprinters

Etappe 13

13

De laatste 800 meter van deze etappe gaan bepalend zijn, want in Vicenza wacht een klein muurtje van 7,6% waardoor de krachtsinspanning goed ingedeeld moet worden. Een typische aankomst voor Mads Pedersen en soortgelijke sprinters, al gaan enkele klassementsmannen hier ook in de top 20 kunnen eindigen. 

Advies: sterke sprinters, punchers en aanvullen met klassementsmannen (die hoog in het klassement staan)

Etappe 14

14

Hoewel de drie beklimmingen in de finale (laatste 40 kilometer) liggen, zal het moeilijk zijn om hier een massasprint te voorkomen. Het laatse obstakel, van 700 meter aan 7,7%, kan gebruikt worden om seconden te winnen, maar om stand te kunnen houden in de laatste acht vlakke kilometers zijn meer dan secondes nodig.

Advies: sprinters

Etappe 15

15

Deze etappe lijkt op etappe 11, en we verwachten hier een soortgelijk scenario. Geen interesse van de sprinters, en ook niet van de klassementsmannen die veilig de rustdag willen bereiken. Aanvallers dus!

Advies: aanvallers en punten sprokkelen met de renners die hoog staan in de klassementen.

Etappe 16

16

De laatste week begint met een zware bergrit, en hier zullen de klassementsmannen de koers hard willen maken om te kijken of er nog iets in de derde week te halen valt. Wellicht dat enkele vluchters nog voor kunnen blijven, maar je doet er goed aan om gewoon je klassementsmannen op te stellen.

Advies: Klassementsmannen en aanvallende klimmers

Etappe 17

17

In deze etappe wordt er tweemaal naar een hoogte van 1800 meter gefietst, maar dit gebeurt wel in het midden van de etappe. Het laatste gedeelte is relatief eenvoudig te noemen, waardoor de aanvallers de kans krijgen om te strijden voor de ritzege.

Advies: Aanvallende klimmers en klassementsmannen

Etappe 18

18

Een klassieke overgangsrit, die in de derde week vaak voor de aanvallers is. Mocht er nog een strijd zijn in het puntenklassement, dan doen deze renners er goed aan om zelf in de vlucht mee te zitten. 

Advies: aanvallers en sterke sprinters

Etappe 19

19

Het moet vandaag of morgen gebeuren als er nog plekken in het algemeen klassement gewonnen dienen te worden. Met een beklimming in de openingsfase van de derde categorie zullen de aanvallende klimmers vandaag meer kans hebben dan morgen.

Advies: aanvallende klimmers en klassementsmannen

Etappe 20

20

Op de Colle delle Finestre moet vandaag het verschil gemaakt worden. Als de top van die berg bereikt is volgt nog een afdaling en een relatief makkelijke maar wel lange beklimming (16,2 km aan 3,9%) naar de streep. Het zou ideaal zijn als je hier nog een ploeggenoot hebt zitten vanuit de vroege vlucht. 

Advies: klassementsmannen

Etappe 21

21

De laatste jaren zijn er tijdens de grote rondes geen verrassingen in de laatste vlakke ritten. Daarom stel je hier gewoon al je resterende sprinters op en sprokkel je nog wat punten met renners die hoog staan in het algemeen klassement.

Advies: sprinters