Header

Zo stel je je Giro-team slim samen

Nu het parcours bekend is, rijst de grote vraag: hoe stel je een team samen dat in alle 21 etappes punten kan pakken? Neem je veel klassementsmannen mee? Kun je besparen op de sprinters? En hoeveel plek maak je vrij voor aanvallers?

Laten we eerst het parcours onder de loep nemen. Dit is de verdeling van de etappes:

  • 5 vlakke etappes: 4, 6, 12, 14 en 21
  • 3 etappes met een pittige finale: 1, 5 en 13
  • 4 bergetappes met aankomst bergop: 7, 16*, 19 en 20
  • 1 zware bergetappe zonder finish bergop: 17
  • 5 heuveletappes: 3, 8, 11, 15 en 18
  • 1 gravelrit met heuvels: 9
  • 2 vlakke tijdritten: 2 en 10

Wat valt op?

Opvallend is het lage aantal aankomsten bergop. In de eerste twee weken is er zelfs maar één etappe waarin je echt vol op je klassementsmannen kunt inzetten. Tegelijk zijn er meerdere etappes met klimmetjes, maar waar sterke sprinters de kans krijgen om terug te keren en te sprinten om de zege. Reken erop dat er zo’n acht kansen zijn voor de rappe mannen. Daardoor is het logisch om iets te besparen op klassementsmannen en juist een extra (sterke) sprinter op te nemen in je team.

Sterker nog: verwacht wordt dat een sprinter het eerste roze pakt én een gooi doet naar de puntentrui. Die wil je dus absoluut in je ploeg hebben.

Wat doe je met de tijdritten?

Met twee vlakke tijdritten (etappe 2 en 10) loont het om ruimte te maken voor 1 à 2 echte tijdrijders. Een bijkomend voordeel: omdat de tijdritten vroeg in de Giro vallen, hebben klassementsmannen met een beter herstelvermogen nog weinig voordeel. Daardoor loont het deze Giro om iets beter naar de tijdrijders te kijken.

Interessante namen zijn Joshua Tarling (1,5M), Edoardo Affini (1M) en eventueel Ethan Hayter (750K), die in beide tijdritten zomaar in de top 10 kan eindigen.

En de aanvallers dan?

De vijf heuveletappes en de zware bergetappe zonder aankomst bergop zijn ideale kansen voor aanvallers. Maar: het aantal renners dat in deze rol iets kan laten zien is enorm, dus het blijft altijd een gok wie er in de goede vlucht zit. Toch is het verstandig om één of twee plekken te reserveren voor renners die makkelijk een heuvel over kunnen én de vrijheid krijgen van hun ploeg.

Advies: zo deel je je team in

Rekening houdend met het profiel van de etappes én je budget, kom je ongeveer op deze verdeling uit:

  • 8 sprinters (waarvan maximaal 2 die geen heuvel over kunnen)

  • 8 klassementsmannen

  • 2 tijdrijders

  • 2 aanvallers

Normaal gesproken zijn 8 klassementsmannen aan de krappe kant, zeker omdat er vaak 1 of 2 tegenvallen. Toch is deze verdeling verdedigbaar, gezien de beperkte kansen voor klassementsrenners in de eerste twee weken. Als je krap zit in je budget, kun je overwegen om een klassementsman in te ruilen voor een sterke helper van Roglic, Ayuso, Pedersen of Van Aert, van wie verwacht wordt dat ze een grote kans maken op de roze of paarse trui.